ps. zdjęcie nie najlepszej jakości ale liczy się smak.
SKŁADNIKI
1 opak makaronu najlepiej Penne, świderki, kokardki
2 puszki tuńczyka w całości w sosie własnym
3 ząbki czosnku
400ml. śmietany 18%
1 mała cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka suszonego oregano i bazylii
sól, pieprz
olej do smażenia
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
- Na oleju podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy zioła (oprócz natki), mieszamy i gdy zaczną pachnieć, wrzucamy 1/2 porcji czosnku i mieszamy
- Po 2 minutach dorzucamy tuńczyka i mieszamy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy śmietanę i wyłączamy gaz. Dorzucamy makaron tylko odcedzony i pozostały czosnek, posypujemy natką i stawiamy na chwilę na ogień na ok 2 minuty. Dokładnie mieszamy.
- Podajemy makaron sam lub z dodatkami u mnie marynowana papryka chilli. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz