Translate

wtorek, 21 stycznia 2014

Ciasto ananasowo-kokosowe.

Dzisiaj jedno z moich ulubionych zestawień smakowych tzn. ananas + kokos. Idealny powiew egzotycznych smaków w zimowe wieczory. Ciasto nie jest mocno słodkie i ma ciekawą teksturę. Serdecznie polecam, warto spróbować :)

SKŁADNIKI
(blacha standardowa)
ciasto:
3 jajka
1i1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1/2 proszku do pieczenia
9 łyżek oleju
9 łyżek mleka
200 dg wiórków kokosowych  
masa budyniowa
syrop z 2 puszek ananasa
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 masło extra  
masa śmietanowa
500 ml śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl. wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny)  
mus ananasowy: 
2 puszki ananasów bez syropu
1 galaretka cytrynowa
  1. CIASTO: Jajka ubić z cukrem na jednolita masę. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po wystygnięciu należy przekroić ciasto na dwie części.
  2. MUS ANANASOWY: Ananasy odsączyć z zalewy, zmiksować je blenderem, następnie podgrzać i wsypać cytrynową galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła (nie gotować!!)  i odstawić do stężenia. Mus studzimy i  wykładamy na spód ciasta.
  3. MASA BUDYNIOWA: Syrop ananasowy połączyć z mlekiem do 0,5 litra. Odlać 1/2 szklanki w celu rozrobienia budyniu z 1 łyżką maki ziemniaczanej, resztę płynu zagotować. Do gotującego się mleka z syropem ananasowym wlać rozrobiony budyń i zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzony budyń miksujemy z masłem na gładką masę.
  4. MASA ŚMIETANOWA: Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy przestygniętą żelatynę uprzednio rozpuszczoną w 1/3 gorącej wody. Wykładamy śmietanę na masę budyniową (zostawiamy 1/3 masy śmietanowej do udekorowania wierzchu) i przykrywamy drugim plackiem kokosowym.
  5.  Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą masę śmietanową i dekorujemy dowolnie. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. SMACZNEGO.
 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz