Translate

czwartek, 23 stycznia 2014

LUNCHBOX: ryż z curry i warzywami z wędzonym kurczakiem.

Dzisiaj propozycja dania idealnego do pracy na drugie śniadanie a mianowicie ryż z warzywami i aromatycznymi przyprawiamy, z naszym dobrem narodowym czyli wędzonką. Tym razem nie szynka tylko tzw. kęski piwne, czyli wędzony kurczak. Ja użyłam udek ale mogą być to również skrzydełka. Serdecznie polecam :)
SKŁADNIKI
(2 porcje)
 100g. ryżu basmati (1 woreczek)
1 brokuł
1/3 kalafiora (opcjonalnie)
1/2 cebuli
3 łyżki kukurydzy z puszki
10 oliwek czarnych
garść kaparów z zalewy
1 pomidor
1 łyżka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki chilli
2 udka wędzone z kurczaka (kęski piwne)
  1. Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, ok. 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  2. Brokuł i kalafior rozdrabniamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na sicie do osuszenia.
  3. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę, kapary drobno siekamy, oliwki odsączamy z zalewy.
  4. Na łyżce oleju przesmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy różyczki brokuła i kalafiora, smażymy ok. minuty. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę.
  5. Dodajemy ryż ugotowany na sypko, oliwki, kapary i wszystko energicznie mieszamy. Doprawiamy przyprawami, zmniejszamy gaz i mieszamy ok. minuty. Gdy wszystko się połączy z jednolitą potrawę wyłączamy gaz, kurczaka rozdrabniamy i układamy na wierzchu. Nie solę dodatkowo ponieważ ryż, brokuły i kurczak są wystarczająco słone. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz