Translate

środa, 29 stycznia 2014

Szulaki, czyli kapusta zasmażana z ziołami i czosnkiem.

Dzisiaj propozycja dania, które zawsze kojarzy mi się z robieniem gołąbków i dzieciństwem. Gdy zostawała kapusta z robienia gołąbków automatycznie powstawały szulaki. Serdecznie polecam są pyszne wiem, że w niektórych regionach Polski również się je robi choć pod inna nazwą.
 SKŁADNIKI:
liście kapusty obgotowanej jak do gołąbków ( u mnie 5 liści i trochę skrawków)
1/2 dużej cebuli
1 cm. plaster wędzonki (boczek, szynka, baleron co macie:))
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
1 łyżeczka pieprzu w kulkach
1/2 łyżeczki kminku w ziarnach
4 łyżki oleju/oliwy
  1. Cebulę i wędzonkę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy dość drobno. Czosnek, sól, pieprz i kminek ucieramy w moździerzu na jednolitą pastę.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy wędzonkę ok. 2 minut. Dorzucamy cebulę i szklimy ją ok 5 minut pilnując aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy kapustę i zioła. Dokładnie wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok 30 minut pod przykryciem. Mieszamy co 10 minut.
  3. Po tym czasie, sprawdzamy smak oraz miękkość kapusty. Jeżeli kolor jest taki jak na zdjęciu znaczy tzn. że jest gotowa. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do obiadu, bądź samodzielne z bułeczką z masłem. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz