SKŁADNIKI
1 kg. skrzydełek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżeczki papryki słodkiej
PANIERKA
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
1 jajko L
1/3 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu
mąka pszenna do obtaczania
olej do smażenia
- Skrzydełka myjemy, osuszamy i porcjujemy. Przerzucamy do miski i doprawiamy solą, cayenne i papryką słodką, dokładnie mieszamy rękami.
- W misce mieszamy składniki na panierkę poza mąką pszenną i olejem tj. jajko, przyprawy mąkę kukurydzianą i wodę, ubijamy aż będą powstawały pęcherzyki powietrzne; przelewamy do przyprawionych skrzydełek i obtaczamy w cieście.
- Na patelni głębokiej, w garnku, we frytkownicy rozgrzewamy olej do 175-180'C.
- Skrzydełka pojedynczo obtaczamy w mące i wrzucamy na tłuszcz smażymy po 7 minut z każdej strony. Wyciągamy na ręcznik papierowy wykładamy na blachę i dopiekamy ok. 5 minut na grillu/opcja góra, aby były chrupkie.
- Podajemy z keczupem. Smacznego.
palce lizać ! :]
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :) Pozdrawiamy
Usuń