Translate

środa, 14 maja 2014

Podudzia z kurczaka zapiekane z pęczakiem i warzywami.

Dzisiaj propozycja dania lekkiego i idealnego na obiad. Kasza pęczak zapieczona z podudziami z kurczaka z marchewką i fasolką. Danie jednogarnkowe, czyli będzie szybko sprawnie i bez większych komplikacji. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
(4 osoby)
10 podudzi z kurczak
1,5 szkl. pęczaku
2 szkl. bulionu drobiowego
2 marchewki
2 szkl. mrożonej fasolki szparagowej (jak jest sezon dodajemy świeżą)
Marynata do kurczaka
2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki przyprawy do kurczaka po staropolsku
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pikantnego keczupu
2 łyżki oleju
  1. Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem układamy w naczyniu dość głębokim aby wygodnie było nam wetrzeć marynatę. Składniki marynaty mieszamy najpierw mokre tj. olej, keczup i sok z cytryny a do nich stopniowo dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz cayenne i przyprawy. Nacieramy kurczaka marynatą i odstawiamy na ok. godz w ciepłe miejsce.
  2. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy w kostkę, świeżą fasolkę myjemy, zdejmujemy ewentualne łyka i kroimy na pół/ mrożoną odmierzamy. Włączamy piekarnik na 180'C.
  3. W głębokiej patelni, brytfannie bądź naczyniu żaroodpornym (jeśli mamy powierzchnię do której danie może się przykleić, możemy naczynie wysmarować olejem/oliwą/masłem) układamy warstwy dania najpierw, pęczak ok 1,5/2 szkl. jeśli jest drobny to półtorej jeżeli gruby to 2 szkl. Na to układamy równomiernie marchew i fasolę. Na wierzch układamy pałki kurczaki aby stykały się i zalewamy delikatnie bulionem (nie po kurczaku aby nie spłynęła marynata), nakrywamy folią/pokrywką i wstawiamy na 1 godzinę do piekarnika, po godzinie odkrywamy na 10 minut aby skórka z kurczaka się zapiekła. Podajemy z octówkami, kiszonkami bądź surówkami. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz