SKŁADNIKI
Ciasto
Forma okrągła 23 cm. średnicy
125g masła (obecnie masła to 200g.)
250g gorzkiej czekolady (2 i 1/2 tabliczki)
6 jajek rozm. M
1 szkl. cukru
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli do białek
125g masła (obecnie masła to 200g.)
250g gorzkiej czekolady (2 i 1/2 tabliczki)
6 jajek rozm. M
1 szkl. cukru
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli do białek
- Masło roztopić razem z gorzką czekoladą najlepiej na patelni teflonowej, bądź w garnku; przelać do miski i zostawić do ostudzenia.
- Następnie oddzielić żółtka od białek i utrzeć je razem z cukrem.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Masę z żółtek dodawać po łyżce do czekolady z masłem, ciągle miksując aby dokładnie się połączyły.
- Dodać mąkę, dalej miksując potem dodać łyżkę białek i delikatnie wymieszać. Następnie pozostała część białek i wymieszać delikatnie łyżką na jednolitą puszystą masę. Gotową masę przelać do tortownic wysmarowanej margaryna i oproszoną mąką.
- Piec w 170 stopniach przez 45 min. Do suchego patyczka.
- Wyjąć i polać polewą z przepisu poniżej.
Polewa
50g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady -
rozpuszczamy obie czekolady powoli na patelni teflonowej
100g mlecznej czekolady -
rozpuszczamy obie czekolady powoli na patelni teflonowej
- Polewę najlepiej rozprowadza się łopatką. Ciasto można jeść ciepłe. Nie skręcą się kiszki :) SMACZNEGO.
pyszne! rewelacja !:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam.
Usuńciastko bardzo dobre , delikatnie czekoladowy smak...polecam!
OdpowiedzUsuń