Translate

wtorek, 12 listopada 2013

Ciasto z gorzkiej czekolady.

Dzisiaj ciasto, na specjalne życzenie. Ciasto, którego główny składnik to wysokiej jakości czekolada gorzka minimum 70% kakao. Im większa zawartość kakaa tym ciasto jest bardziej czekoladowe w smaku. Na wierzchu polewa - mieszanka czekolady mlecznej i gorzkiej. Takie połączenie wizualne oraz zapach jakie to ciasto wydziela powoduje uśmiech na twarzy od ucha do ucha. Serdecznie polecam bo jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wyjdzie nam zakalec ponieważ są w nim tylko 3 łyżki mąki. :)
 SKŁADNIKI
Ciasto
 Forma okrągła 23 cm. średnicy
    125g masła (obecnie masła to 200g.)
    250g gorzkiej czekolady (2 i 1/2 tabliczki)
    6 jajek rozm. M
    1 szkl. cukru
    3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli do białek
  1. Masło roztopić razem z gorzką czekoladą najlepiej na patelni teflonowej, bądź w garnku; przelać do miski i zostawić do ostudzenia.
  2. Następnie oddzielić żółtka od białek i utrzeć je razem z cukrem.
  3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 
  4. Masę z żółtek dodawać po łyżce do czekolady z masłem, ciągle miksując aby dokładnie się połączyły.
  5. Dodać mąkę, dalej miksując potem dodać łyżkę białek i delikatnie wymieszać. Następnie pozostała część białek i wymieszać delikatnie łyżką na jednolitą puszystą masę. Gotową masę przelać do tortownic wysmarowanej margaryna i oproszoną mąką.
  6. Piec w 170 stopniach przez 45 min. Do suchego patyczka. 
  7.  Wyjąć i polać polewą z przepisu poniżej.
Polewa
    50g gorzkiej czekolady
    100g mlecznej czekolady -
rozpuszczamy obie czekolady powoli na patelni teflonowej
  1. Polewę najlepiej rozprowadza się łopatką. Ciasto można jeść ciepłe. Nie skręcą się kiszki :) SMACZNEGO.


3 komentarze:

  1. pyszne! rewelacja !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. ciastko bardzo dobre , delikatnie czekoladowy smak...polecam!

    OdpowiedzUsuń