Dzisiaj propozycja dania, które zawsze kojarzy mi się z robieniem gołąbków i dzieciństwem. Gdy zostawała kapusta z robienia gołąbków automatycznie powstawały szulaki. Serdecznie polecam są pyszne wiem, że w niektórych regionach Polski również się je robi choć pod inna nazwą.
SKŁADNIKI:
liście kapusty obgotowanej jak do gołąbków ( u mnie 5 liści i trochę skrawków)
1/2 dużej cebuli
1 cm. plaster wędzonki (boczek, szynka, baleron co macie:))
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
1 łyżeczka pieprzu w kulkach
1/2 łyżeczki kminku w ziarnach, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy
4 łyżki oleju/oliwy
- Cebulę i wędzonkę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy dość drobno. Czosnek, sól, pieprz i kminek i resztę przypraw ucieramy w moździerzu na jednolitą pastę.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy wędzonkę ok. 2 minut. Dorzucamy cebulę i szklimy ją ok 5 minut pilnując aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy kapustę i zioła. Dokładnie wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok 30 minut pod przykryciem. Mieszamy co 10 minut.
- Po tym czasie, sprawdzamy smak oraz miękkość kapusty. Jeżeli kolor jest taki jak na zdjęciu znaczy tzn. że jest gotowa. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do obiadu, bądź samodzielne z bułeczką z masłem. SMACZNEGO.
Jakie zioła???
OdpowiedzUsuńZioła to kminek majeranek ziele angielskie i listek laurowy
OdpowiedzUsuń