SKŁADNIKI
(porcja dla 2 osób)
3 liście sałaty lodowej
2 ogórki kiszone
1/3 marchewki
2 łyżki kukurydzy z puszki
1 gałązka szczypiorku
3 gałązki koperku
2 jajka ugotowane na twardo
SOS:
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju
2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta cząbra
łyżeczka soku z cytryny
- Sałatę i marchew myjemy. Sałatę osuszamy, kroimy w paski. Marchew kroimy w słupki, ogórki kiszone w plasterki, szczypior i koper siekamy. Jajka kroimy na ćwiartki.
- Układamy najpierw sałatę, ogórek, marchew, kukurydzę, szczypior, koperek na około obkładamy ćwiartkami jajka.
- SOS: do słoiczka dodajemy musztardę, miód, olej, sól i pieprz, sok z cytryny oraz cząber. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki się połączą i sos będzie gęsty.
- Sos dzielimy na dwie porcje i polewamy tuż przed podaniem, np. następnego dnia. SMACZNEGO.
Zamiast ogórka kiszonego proponuję tuńczyka w kawałkach + czarne oliwki, ale to moja wersja.
OdpowiedzUsuńLiczę na przepis na sałatkę z krewetkami... mam nadzieję, że się doczekam.
Miłego pitraszenia z narzeczonym.
Tuńczyk i oliwki pycha...:) Wypróbuję kombinację, a krewetki postaram się wykorzystać do sałatki w poniedziałek/wtorek. Proszę cierpliwie zaczekać. Na pewno będzie warto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
:)
OdpowiedzUsuń