Translate

wtorek, 1 października 2013

Zupa pomidorowa z koperkiem.

Ulubiona zupa małych i dużych, która znika w mig. Każdy zjada ją z innymi dodatkami, niektórzy jedzą ją wyłącznie z makaronem, inni z ryżem a znam amatorów pomidorowej z ziemniakami. Moja wersja jest z makaronem, ale myślę, że z innymi dodatkami będzie smakowała równie dobrze. Serdecznie polecam na jesienne chłodne popołudnia..
SKŁADNIKI
(4 osoby)
2 skrzydełka z kurczaka
3 l. wody
5 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 marchewki
1 mała cebula
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
1 słoiczek koncentratu pomidorowego/1 słoik 330ml. przecieru ze świeżych pomidorów/puszka zmiksowanych pomidorów.
1/2 pęczka koperku
po łyżce śmietany 18% bądź jogurtu na porcję
1/2 (125g.) opak. makaronu jajecznego
  1. Do garnka wlewamy 3 l. wody zimnej wrzucamy, skrzydełka, listek i ziele. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy z 10 minut. W tym czasie bierzemy się za warzywa...
  2. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę. Cebulę opiekamy na palniku jak do rosołu.
  3. Nastawiamy wodę na makaron (gdy zacznie wrzeć solimy) i gotujemy makaron zgodnie z opisem z opakowania (3-5 minut w zależności od firmy). Odcedzamy i przelewamy chłodną wodą, żeby się nie skleił.
  4. Gdy mięso jest podgotowane dodajemy nasze warzywa i gotujemy 5-7 minut. Solimy, dodajemy pieprz, gdy marchewka będzie miękka, dodajemy pomidory w postaci jaką wybraliśmy. (Marchew musi być miękka, bo po dodaniu pomidorów ich kwas uniemożliwi jej dogotowanie się).
  5. Gotujemy jeszcze 3 minuty.  Makaron wykładamy na talerz, zalewamy zupą dodajemy kilka kleksów ze śmietany/jogurtu, posypujemy grubo zmielonym pieprzem oraz posiekanym koperkiem. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz