Translate

niedziela, 29 września 2013

Imbirowe ciasto na maślance z powidłami i kruszonką.

Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego a nie chce nam się wychodzić do sklepu, najlepiej spróbować stworzyć coś z tego co mamy w lodówce. Tak oto powstało to ciasto. Jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Zamiast powideł możemy dodać jabłka albo jakieś mrożone owoce. Na pewno będzie przepyszne. Ciasto idealnie pasuje do porannej kawy..
SKŁADNIKI
forma 19x31cm
CIASTO
2,5 szkl. mąki
3 jajka
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 szkl. maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cm imbiru
1 słoik 330 ml. powideł
KRUSZONKA
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
1/2 szkl. mąki

 1. CIASTO: Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę, maślankę i proszek do pieczenia. Ścieramy imbir. Wszystko razem ubijamy jeszcze chwilę.
2. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
3. KRUSZONKA: na stolnicy kroimy margarynę w kosteczkę zasypujemy cukrem i mąką. Delikatnie podrzucamy aby masło oblepiło się mąką i cukrem.
4. Na ciasto wykładamy powidła i posypujemy je kruszonką.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 50 minut. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz