Translate

środa, 13 listopada 2013

LUNCHBOX: Sałatka z rukoli, orzechów włoskich i oliwek.

Dzisiaj propozycji sałatki z rukoli. Rukola czyli sałata o charakterystycznym pieprznym posmaku, jej zdecydowany smak jest przełamany pomidorem, oliwkami i orzechami włoskimi. Polana sosem z octu balsamicznego, miodu i oliwy z dodatkiem suszonego tymianku tworzy sałatkę idealną. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
2 porcje
1 opak. rukoli
1 pomidor śliwkowy pokrojony w kostkę
10 oliwek zielonych pokrojonych w paski
5 orzechów włoskich pokrojonych drobno
1/2 cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę
listki z 2 gałązek pietruszki
DRESSING
1 ząbek czosnku zmiażdżony
2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  1. Rukole myjemy, osuszamy i kroimy na pół, dodajemy pomidora i cebulę pokrojone w kostkę. Oliwki kroimy w paski a orzechy siekamy. Listki pietruszki obrywamy i posypujemy na sałatkę.
  2. Do słoiczka wrzucamy starty czosnek, ocet, oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz oraz tymianek, Wszystko energicznie potrząsamy, aż sos zrobi się gęsty. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Najlepiej będzie smakowała z dodatkiem kanapki z serem, bądź szynką. SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz