Dzisiaj danie mięsne z grzybami. Można wręcz rzec męskie żarcie :). Karkówka pokrojona w plastry, zamarynowana w ziołach i miodzie. Zapiekana z kapeluszami grzybów podsmażonych z cebulką i rozmarynem. Rozmaryn jest idealną przyprawą na jesień ponieważ olejki eteryczne jakie wydziela działają antydepresyjnie:) także polecam to danie smutasom.
SKŁADNIKI
1 kg. karkówki
0.5kg grzybów mieszanych podgrzybki/prawdziwki/maślaki itd.
sól
pieprz
2 łyżki miodu
papryka czerwona słodka
warzywko/vegetta
łyżka rozmarynu
cebula
ząbek czosnku
olej do smażenia
2 łyżki masła
szczypta cukru
- Mięso kroimy na plastry (grubości jak na kotlety schabowe). Nacieramy solą i pieprzem. posypujemy warzywkiem, papryką słodką, polewamy miodem i dokładnie wcieramy wszystkie składniki. Odstawiamy na godzinę.
- Grzyby jeśli są mrożone to rozmrażamy je potem płuczemy i osuszamy. Surowe myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ściereczce. Oddzielamy nóżki od kapeluszy.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem.
- Na oleju obsmażamy karkówkę po 3 minuty z każdej strony. Kawałek po kawałku i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik nagrzewamy na 200'C i wstawiamy karkówkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy cebulę i szklimy ją z solą i szczyptą cukru. Po 3 minutach dodajemy czosnek chwilę smażymy i wrzucamy grzyby. Wszystko obsmażamy na wysokim gazie, chcemy żeby grzyby się smażyły a nie dusiły. Wszystko solimy, dodajemy sporo pieprzu i siekany rozmaryn. Grzyby podsmażamy z ziołami ok 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
- Gorące grzyby wykładamy na naszą karkówkę. Zmniejszamy temp. piekarnika na 160'C i pieczemy ok 45 minut. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz