Translate

sobota, 28 grudnia 2013

Rolada z indyka z konfiturą żurawinową i gruszkową.

Kolejne danie na odświętny obiad, tym razem w roli głównej indyk. Rolada jest prosta do przygotowania i nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Serdecznie polecam, efekt i niepowtarzalny smak gwarantowany.
SKŁADNIKI
1 pierś z indyka
1 udziec z indyka bez kości
2 łyżki konfitury żurawinowej
2 łyżki konfitury z gruszek
marynata do kurczaka po staropolsku i przyprawa do kurczaka
sznurek/nitka do związania
siatka jak do szynki
  1. Pierś kroimy na pół ale nie do końca aby powstał płaski płat mięsa i delikatnie rozbijamy mięso w kształt prostokątu.  Udziec rozkrawamy na pół aby był bardziej płaski i mięso podcinamy (ostrożnie żeby nie poprzecinać na wylot) aby miało podobny kształt do piersi. 
  2. Pierś nacieramy marynatą staropolska i konfiturą z gruszek, na nią kładziemy udziec, który smarujemy przyprawą do kurczaka i konfiturą z żurawiny. Zwijamy oba kawałki z roladę i związujemy ściśle sznurkiem. Następnie najlepiej wsadzić mięso z siatkę (taką jak szynkę) nasmarować marynatą staropolską i marynować 2 godziny w lodówce.
  3. Do brytfanki wkładamy naszą roladę i pieczemy w 180'C ok. 2 godzin. Przed podaniem wyciągamy z siatki i odcinamy sznurem i kroimy w grube plastry. SMACZNEGO.
*następnego dnia idealnie sprawdzi się jako wędlina do kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz