Translate

piątek, 27 grudnia 2013

Luzowana perliczka faszerowana mięsem z kurczaka i jabłkiem, zapieczona w plastrach boczku.

Dzisiaj propozycja dania mięsnego, zamiast kurczaka w roli głównej perliczka. Jej mięso jest delikatne i kruche, doskonale nadaje się do nadziewania. Farsz jest siekanym mięsem z ziołami i jabłkiem. Propozycja jest oryginalna i idealnie nadaje się na odświętny obiad. Serdecznie polecam.
 SKŁADNIKI
1 perliczka ( ja swoją kupiłam w Lidlu)
10 plastrów surowego boczku
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 udka z kurczaka
1 cebula zeszklona na maśle
1 pęczek natki pietruszki
1 jabłko najlepiej szara reneta
1 jajko
3 łyżki zmielonych otrębów namoczonych w wodzie
sól, pieprz, warzywko
majeranek
marynata do kurczaka po staropolsku
  1. Perliczkę luzujemy, wyjmujemy ostrym nożem wszystkie kości, z udek też, omijamy jedynie skrzydełka.
  2. Mięso kurczaka z piersi  i udek siekamy w drobną kostkę bardzo ostrym nożem. Dodajemy do nich cebulę podsmażoną na masełku, otręby namoczone w wodzie, jajko i jabłko obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem a na koniec drobno posiekaną natką pietruszki, łyżką majeranku i warzywka.
  3. Farszem dość ciasno wypełniamy perliczkę, pamiętajmy o udkach. Na koniec wczepiamy wykałaczki aby farsz podczas pieczenia nam nie wypłynął. 
  4. Całego ptaka nacieramy grubą warstwą marynaty suchej i odkładamy na noc do lodówki. 
  5. Rano nagrzewamy piekarnik do 200'C obkładamy perliczkę boczkiem i przywiązujemy go nitką aby nie spadł podczas pieczenia, perliczkę obficie solimy i pieprzymy. Pieczemy półtorej godziny aż będzie złota a boczek się przypiecze. SMACZNEGO.
*wystudzona idealnie pasuje do kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz