Translate

środa, 8 stycznia 2014

Pikantne krewetki z makaronem i warzywami.

Danie łatwe do przygotowania, idealne na obiado-kolację. Szybkie i nie wymagające długiego stania przy kuchni. Polecam zabieganym.
SKŁADNIKI
100 g. makaronu z pszenicy durum
200g krewetek tygrysich
2 cebule
1 i 1/2 papryki
4 mini kolby kukurydzy/3 łyżki kukurydzy zwykłej
bazylia suszona
sól, pieprz
natka pietruszki
MARYNATA DO KREWETEK
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sambalu
1 łyżeczka tartego galan galu/imbiru
szczypta cukru
sok z 1/2 cytryny
  1. Krewetki płuczemy i pozbywamy się ogonków. Osuszamy ręcznikiem papierowym i zalewamy marynata na minimum 15 minut. Najlepiej na całą noc.
  2. W garnku nastawiamy wodę na makaron i obficie solimy. Gotujemy makaron al dente (zależy od kształtu). Odcedzamy ale nie przelewamy zimną wodą.
  3.  Paprykę kroimy w paski, cebulę w półtalarki, kolby kukurydzy w paski.
  4. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i obsmażamy krewetki z obu stron ok. 2 minut. Dodajemy cebulę i paprykę dokładnie mieszamy, smażymy ok. 2 minut warzywa mają być jędrne, dolewamy pozostałą marynatę dorzucamy makaron i kukurydzę energicznie mieszamy. Gdy jest za mało słone dolewamy albo sosu sojowego/ew. dosalamy. Wszystko posypujemy bazylią. Zdejmujemy z gazu, wykładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz