Translate

wtorek, 7 stycznia 2014

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym, wędzoną makrelą i kawiorem.

Dzisiaj danie znane, lecz lekko zmodyfikowane przeze mnie. Jestem fanką ryb, w każdej postaci, Patryk zresztą też, ale nikt tak jak ja nie kocha ikry. Niestety jest droga ciężko kupić dobrą i nie każdemu odpowiada jej konsystencja. Dlatego składnik opcjonalny. Serdecznie polecam placuszki z cukinii dla osób dbających o linię:)
 SKŁADNIKI
(8 placuszków)
 1 cukinia średniej wielkości
1 cebula 
2 jajka
4/5 łyżeczek otrąb mielonych
sól, pieprz
tymianek suszony
odrobina oleju
SOS:
mały jogurt grecki
 1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta cukry
sól, pieprz
szczypta ziół prowansalskich
DODATKI
makrela wędzona
kawior
  1. Cukinię dokładnie myjemy kroimy na pół, wydrążamy łyżeczką nasiona i ścieramy na tartce na dużych oczkach.
  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy 2 jajka, otręby, sporo soli, pieprz i tymianek. Energicznie mieszamy.
  3. Patelnie teflonową/ceramiczną nagrzewamy i smarujemy pędzelkiem odrobiną oleju. Kładziemy placuszki wielkości łyżki stołowej i smażymy 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na grilla/bądź opcją góra temp 200'C na 3-4 minuty.
  4. W tym czasie mieszamy jogurt z majonezem, przeciskamy czosnek, dodajemy cukier, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
  5. Placuszki wyjmujemy polewamy sosem i układamy dodatki. SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz