Dzisiaj danie znane, lecz lekko zmodyfikowane przeze mnie. Jestem fanką ryb, w każdej postaci, Patryk zresztą też, ale nikt tak jak ja nie kocha ikry. Niestety jest droga ciężko kupić dobrą i nie każdemu odpowiada jej konsystencja. Dlatego składnik opcjonalny. Serdecznie polecam placuszki z cukinii dla osób dbających o linię:)
SKŁADNIKI
(8 placuszków)
1 cukinia średniej wielkości
1 cebula
2 jajka
4/5 łyżeczek otrąb mielonych
sól, pieprz
tymianek suszony
odrobina oleju
SOS:
mały jogurt grecki
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta cukry
sól, pieprz
szczypta ziół prowansalskich
DODATKI
makrela wędzona
kawior
- Cukinię dokładnie myjemy kroimy na pół, wydrążamy łyżeczką nasiona i ścieramy na tartce na dużych oczkach.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy 2 jajka, otręby, sporo soli, pieprz i tymianek. Energicznie mieszamy.
- Patelnie teflonową/ceramiczną nagrzewamy i smarujemy pędzelkiem odrobiną oleju. Kładziemy placuszki wielkości łyżki stołowej i smażymy 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na grilla/bądź opcją góra temp 200'C na 3-4 minuty.
- W tym czasie mieszamy jogurt z majonezem, przeciskamy czosnek, dodajemy cukier, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
- Placuszki wyjmujemy polewamy sosem i układamy dodatki. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz