Translate

poniedziałek, 24 marca 2014

Łazanki - czyli makaron z kapustą kiszoną i grzybami.

Danie szybkie, proste, znane i lubiane. Zapewne występuje pod różnymi nazwami ale połączenie makaronu i kiszonej kapusty zapewne, niejednego zadziwi. Serdecznie polecam na zakończenie sezonu zimowego gdy żegnamy nasze kiszonki na rzecz nowalijek.
 SKŁADNIKI:
(4-5 porcji)
1 opakowanie makaronu (jaki lubimy) 
500g. pieczarek pokrojonych w paski
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
200 g kiszonej kapusty
sól, pieprz
lubczyk suszony
olej do smażenia
  1. Makaron gotujemy al dente. Płuczemy wodą aby się nie posklejał. Na patelni na oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w paski, gdy się podsmażą dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy z pieczarkami do momentu aż będzie szklista.
  2. Kapustę kiszoną kroimy w drobniejsze paski i dorzucamy na patelnię, dokładnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz i lubczyk suszony. Dokładnie mieszamy i dorzucamy nasz makaron. Chwilę podgrzewamy i podajemy. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz