Translate

środa, 5 marca 2014

Polędwica wieprzowa z kapustą pekińska i porem z chilii, imbirem i sosem sojowym.

Dzisiaj propozycja dania stir fry, czyli smażone mięso zamarynowane, z dodatkiem szybko smażonych jarzyn i przypraw. Serdecznie polecam, danie jest ostre, aromatyczne i sycące. Jego przygotowanie to dosłownie 15-20 minut.
SKŁADNIKI
(2 osoby)
1 polędwica wieprzowa ok. 300g.
1 por
1 kapusta pekińska ok. 250-300g.
(najlepiej aby miała dużo zielonych liści a mało białych nerwów)
1 słoik kukurydzy mini kolby
1 cm imbiru startego
2 łyżki SAMBALU OELEK
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru 
5 łyżek wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
  1. Polędwice myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w wąskie paski. Marynujemy w 2 łyżkach sosu sojowego, imbirze, utartym czosnku, 2 łyżka SAMBALU, łyżce octu i łyżeczce cukru. Mieszamy wszystko zalewamy mięso i odstawiamy.
  2. Pora kroimy na skośne plastry, płuczemy go z ewentualnego piachu , kapustę drobno szatkujemy, kukurydzę kroimy na 3 kawałki.
  3. W wysokiej patelni/woku, rozgrzewamy olej i smażymy mięso mieszając co 1 minutę, gdy się usmaży dorzucamy pora, mieszamy i po 2 minutach dorzucamy kapustę i kolby kukurydzy, mieszamy a po minucie dodajemy sos sojowy (ok. 2 łyżek). W misce z wodą zimną! rozrabiamy mąkę i dolewamy do naszego mięsa i mieszamy, gdy zacznie się gotować zdejmujemy z palnika i podajemy. Idealnie smakuje podane na chrupiących liściach sałaty. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz