SKŁADNIKI
(2 osoby)
1 polędwica wieprzowa ok. 300g.
1 por
1 kapusta pekińska ok. 250-300g.
(najlepiej aby miała dużo zielonych liści a mało białych nerwów)
1 słoik kukurydzy mini kolby
1 cm imbiru startego
2 łyżki SAMBALU OELEK
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
5 łyżek wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
- Polędwice myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w wąskie paski. Marynujemy w 2 łyżkach sosu sojowego, imbirze, utartym czosnku, 2 łyżka SAMBALU, łyżce octu i łyżeczce cukru. Mieszamy wszystko zalewamy mięso i odstawiamy.
- Pora kroimy na skośne plastry, płuczemy go z ewentualnego piachu , kapustę drobno szatkujemy, kukurydzę kroimy na 3 kawałki.
- W wysokiej patelni/woku, rozgrzewamy olej i smażymy mięso mieszając co 1 minutę, gdy się usmaży dorzucamy pora, mieszamy i po 2 minutach dorzucamy kapustę i kolby kukurydzy, mieszamy a po minucie dodajemy sos sojowy (ok. 2 łyżek). W misce z wodą zimną! rozrabiamy mąkę i dolewamy do naszego mięsa i mieszamy, gdy zacznie się gotować zdejmujemy z palnika i podajemy. Idealnie smakuje podane na chrupiących liściach sałaty. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz