Translate

środa, 16 lipca 2014

Leczo mocno paprykowe z dodatkiem cukinii i patisona.

Sezon świeżych warzyw i owoców w pełni, najbardziej jednak tęskniłam za cukinią, papryka i pomidorami. Z kombinacji powstało danie, które ma wiele wersji i sposobów przyrządzania. Jedno jest pewne, że musi być pięknie czerwone, doprawione i smaczne. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI
(spory garnek)
1 kg papryki czerwonej
1 laska kiełbasy (u mnie podwawelska extra)
2 cebule spore
2 małe cukinie do 20 cm.
1 patison średnica ok 12 cm.
1 szklanka soku z pomidorów/może być puszka pomidorów z zalewą
2 łyżki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka cząbru
olej do smażenia
  1. W garnku, bądź wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim kiełbasę pokrojoną w kostkę (ok. 5 min) nie mieszajmy ciągle niech się zasmaży.
  2. Dodajemy 2 cebule pokrojone w kostkę przesmażamy ok. 1 minuty na dużym ogniu następnie przez 5 minut dusimy ją z kiełbasą na mniejszym ogniu. W tym czasie kroimy papryki w kostkę dość grubą, kroimy również cukinie i patisona (ze skórką i pestkami - są młode, więc miękkie). Dodajemy do garnka papryki, zwiększamy gaz i smażymy ok. 7 minut (mają być al dente) dodajemy do nich cukinie i patisona i mieszamy. Smażymy wszystko ok. 3 minut i wlewamy sok z pomidorów. Dodajemy zioła i sól (solić możemy więcej ma być czuć sól). Nie boimy się przypraw warzywa świetnie je absorbują! Tak tak 2 łyżki suszonej bazylii, ja dodałam jeszcze 3 łyżki posiekanej świeżej i było super!
  3. Wszystkie warzywa z ziołami podduszamy przez 5 minut, próbujemy papryki i cukinii jak są al dente ale nie twarde możemy podawać. Idealne ze świeżym chlebem z masłem lub bułką i świeżymi ogórkami z solą. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz