Translate

piątek, 1 sierpnia 2014

Racuchy na kefirze z papierówką/antonówką

Lato w pełni, dni są długie, upalne i coraz mniej chce się spędzać czas w kuchni dzisiaj propozycja słodka, znana i lubiana. Serdecznie polecam racuszki robi się szybko są smaczne i nie tłuste :).
 SKŁADNIKI
( spora porcja)
400 ml. kefiru
1 i 1/2 szkl. mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cały cukier wanilinowy - wtedy nie dajemy cukru)
2 duże papierówki/antonówki (obrane i pokrojone na mniejsze kawałki)
olej do posmarowania patelni ok 2 łyżek
  1. Miksujemy kefir z mąką i gdy stworzą jednolitą masę, dodajemy jajka, następie cukier, proszek i esencję.
  2. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy delikatnie łyżką.
  3. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy odrobinę oleju i smażymy placuszki na średnim ogniu, gdy brzegi będą suche przewracamy placuszki. Stopień wysmażenia uzależniony jest od indywidualnych upodobań . 
  4. Podajemy przestudzone posypane cukrem pudrem. SMACZNEGO ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz