Translate

sobota, 21 września 2013

Babeczki maślankowe z konfiturą z gruszek i kremem maślanym

Jak na łasucha przystało małe co nieco dla osłody pochmurnych i deszczowych dni.


SKŁADNIKI NA CIASTO
(silikonowe babeczki 16 sztuk)

400 ml maślanki
40 ml oleju
100 g cukru
250 g mąki
3 jajka duże
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kardamon
skórka otarta z Klementynki
 NADZIENIE
16 łyżeczek konfitury z gruszek
KREM MAŚLANY
125 g masła w temp. pokojowej
300 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny


  1. CIASTO: Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy maślankę oraz olej. 
  2. Mieszamy składniki suche czyli mąkę i proszek.
  3. Dodajemy składniki suche do mokrych i mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy przyprawy dwie szczypty kardamonu startego oraz skórkę startą z połowy Klementynki.
  4. Napełniamy foremki 2 łyżki ciasta łyżeczka konfitury i łyżka ciasta na wierzch. Ma wyjść 3/4 foremki.
  5. Pieczemy w 180'C przez około 20 minut. Najlepiej piec 15 min i sprawdzić jak wyglądają, jeśli blado i są nie wyrośnięte piec kolejne 10.
  6. KREM: do miski dodajemy masło i ucieramy mikserem aż zbieleje, dodajemy po łyżce cukru pudru, zmniejszamy obroty, na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny i miksujemy na gładką masę.
  7. Wystudzone babeczki, dekorujemy szprycą z kremem maślanym i  czym chcemy. Ja miałam cukierki i czekoladę. Może być otarta skórka z cytryny. SMACZNEGO.


2 komentarze:

  1. P:D zarzuc jakas zupka :) latwa do zrobienia ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście wrzucę brokułową ze szpinakiem:) zresztą napisz jakie produkty możesz tam dostać to coś wykminię szybkiego. Pozdrowienia z deszczowej Polski:*

      Usuń