SKŁADNIKI NA CIASTO
(silikonowe babeczki 16 sztuk)
400 ml maślanki
40 ml oleju
100 g cukru
250 g mąki
3 jajka duże
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kardamon
skórka otarta z Klementynki
NADZIENIE
16 łyżeczek konfitury z gruszek
KREM MAŚLANY
125 g masła w temp. pokojowej
300 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
- CIASTO: Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy maślankę oraz olej.
- Mieszamy składniki suche czyli mąkę i proszek.
- Dodajemy składniki suche do mokrych i mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy przyprawy dwie szczypty kardamonu startego oraz skórkę startą z połowy Klementynki.
- Napełniamy foremki 2 łyżki ciasta łyżeczka konfitury i łyżka ciasta na wierzch. Ma wyjść 3/4 foremki.
- Pieczemy w 180'C przez około 20 minut. Najlepiej piec 15 min i sprawdzić jak wyglądają, jeśli blado i są nie wyrośnięte piec kolejne 10.
- KREM: do miski dodajemy masło i ucieramy mikserem aż zbieleje, dodajemy po łyżce cukru pudru, zmniejszamy obroty, na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny i miksujemy na gładką masę.
- Wystudzone babeczki, dekorujemy szprycą z kremem maślanym i czym chcemy. Ja miałam cukierki i czekoladę. Może być otarta skórka z cytryny. SMACZNEGO.
|
P:D zarzuc jakas zupka :) latwa do zrobienia ;)))
OdpowiedzUsuńOczywiście wrzucę brokułową ze szpinakiem:) zresztą napisz jakie produkty możesz tam dostać to coś wykminię szybkiego. Pozdrowienia z deszczowej Polski:*
Usuń