Translate

piątek, 20 września 2013

Naleśniki z mięsem w przyprawie gyros z warzywami i sosem czosnkowym

Naleśniki nie muszą być tylko z serem lub dżemem. Możemy wykorzystać je jako kieszonki, w które włożymy ulubione składniki, bądź resztki z obiadu z dnia poprzedniego. Wszystko zapieczemy z serem, polejemy sosem i obiad gotowy. Niebanalne, smaczne i kolorowe danie. Duża ilość warzyw nie przestraszy mięsożerców, bo środek skrywa mięso, a sos czosnkowy i zapieczony ser połączy wszystko w spójną całość.
 


SKŁADNIKI
Ciasto na naleśniki
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
1.5 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Farsz
500g polędwiczki wieprzowej
przyprawa gyros
olej
3 liście kapusty pekińskiej
ogórek
pomidor
kukurydza z puszki
plasterki sera żółtego
Sos czosnkowy
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 18%
4 ząbki czosnku (jeśli lubimy mocno czosnkowe)
2 szczypty soli
pieprz
szczypta oregano
szczypta bazylii
szczypta cukru 
  1. Naleśniki: Składniki dokładnie mieszamy, ja robię to trzepaczką. Dodaje jajka, wodę, mleko, mąkę pszenną, ziemniaczaną, olej i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Patelnię teflonowa/ceramiczną nagrzewam i smażę placki. Smażymy około 2 minuty z każdej strony. Używam większej patelni 26 cm. Wychodzi ok. 10 placków. Placki przekładam na talerz jeden na drugi aby się wystudziły.
  2. Farsz: Polędwiczkę płuczę wodą, wycieram do sucha, odcinam błonę, kroję w kostkę, nacieram olejem i  przyprawa gyros (zużywam całe opakowanie) i odstawiam na 20 minut. Następnie podsmażam na oleju ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawiam do wystygnięcia. Warzywa myjemy dokładnie, wycieramy i kroimy wedle uznania. Ja pokroiłam kapustę w paski, pomidora w ćwiartki, ogórka w plasterki, kukurydzę odcedzamy i ser kroimy w plasterki.
  3. Sos czosnkowy: W misce mieszamy majonez ze śmietana, ścieramy ząbki czosnku na tarce, bądź wyciskamy przez praskę, dodajemy sól, pieprz, bazylię, oregano i cukier. Odstawiamy na chwilę aby się przegryzło.
  4. Nagrzewamy piekarnik na 180'C. Kładziemy naleśnik na deskę abyśmy mieli miejsce do zawinięcia go, smarujemy warstwą sosu, układamy na środku mięso i warzywa, kładziemy 2 plasterki sera i zawijamy. Dolny brzeg do góry i boki do środka, oplatamy do połowy folią aluminiową oraz układamy na blaszce. Zapiekamy ok. 7 minut aż ser się stopi a mięso podgrzeje. Wierzch polewamy sosem czosnkowym. SMACZNEGO. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz