Translate

niedziela, 22 września 2013

Dyniowe curry z krewetkami i mlekiem kokosowym


Wrzesień miesiąc, w którym wszystkie ogrodowe rarytasy dojrzewają. Ilość dyń, które urosły napawa chęcią do używania jej jako głównego składnika dań. Każdy z nas zna krem z dyni, ciasto czy zupę dyniową na słodko. Ja chciałam wydobyć z dyni trochę orientu i tak zrodziło się Dyniowe Curry.



SKŁADNIKI
1 kg. dyni obranej i wydrążonej
puszka mleka kokosowego
30 dag. krewetek
30 dag. soli
dwie łyżki wazowe bulionu drobiowego
garść groszku cukrowego w łupinach (opcjonalnie dla koloru)
1 cm imbiru
3 ząbki czosnku
zielona pasta curry
 szczypta garam masala
2-3 łyżki soku z limonki
sól 
pieprz
garść szczypiorku
sos sojowy

  1. Dynię obraną i wydrążoną kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż zmięknie. 1/2 dyni wyjmujemy na talerz, do reszty dodajemy sól, pieprz, starty imbir, czosnek wyciśnięty przez praskę i podsmażamy około 3 minut, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu,
  2. Krewetki i solę pokrojona w kostkę marynujemy w soku z limonki, pieprzu i sosie sojowym. odstawiamy na 10 minut.
  3. Do patelni z dynia dodajemy puszkę mleka kokosowego, bulion i pastę curry (tutaj liczy się ilość 1 łyżeczka wystarczy = bardzo ostre). Dusimy przez 10 minut pod przykryciem.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy krewetki i sole obsmażamy po 2 min z każdej strony zdejmujemy z patelni na talerz z dynią.
  5. Po 10 minutach dynię miksujemy (najlepiej użyć blendera), dodajemy garam masalę, krewetki i solę, groszek, odłożoną dynię i delikatnie dusimy przez 2 minuty. Dosmaczamy solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
  6. Wykładamy na talerz, posypujemy paskami szczypioru. SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz