Pancakes
(przepis na 14-15 placuszków)
(przepis na 14-15 placuszków)
SKŁADNIKI NA CIASTO
3 jajka
250 ml. jogurtu naturalnego greckiego
1.5 szkl. mąki pszennej
3 duże łyżki masła śmietankowego
1 łyżka startej skórki z cytryny/pomarańczy
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
DODATKI
1 banan/ 1 pomarańcza/ winogrona/ 1 kiwi
1 banan/ 1 pomarańcza/ winogrona/ 1 kiwi
miód naturalny płynny
syrop klonowy
- Jajka ucieramy z cukrem i jogurtem na białą masę przy pomocy miksera. Następnie dodajemy startą skórkę cytrynową/pomarańczową i cukier wanilinowy.
- Masło rozpuszczamy na patelni, a gdy ostygnie dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy.
- W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia (jeżeli nie lubimy proszku do pieczenia, możemy oddzielić żółtka od białek i białka ubić na sztywną pianę i dodać na sam koniec) i szczyptą soli (przez sito, dzięki temu ciasto jest bardziej puszyste).
- Składniki suche dodajemy powoli do masy jajecznej i używając drewnianej łyżki mieszamy powoli i spokojnie tak aby ciasto było puszyste. Ostawiamy na 10-12 minut w naczyniu przykrytym ścierką. W tym czasie możemy przygotować owoce, krojąc je w plasterki, winogrona krojąc na pół wyjmując z nich pestki.
- Na rozgrzaną patelnie dajemy łyżkę masła i na małym gazie smażymy placuszki (1 placek = 1 łyżka ciasta). Placuszki są gotowe do przewrócenia gdy spód się zarumienił. Obracamy na druga stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru. (2-3 minuty na wolnym ogniu z każdej strony).
- Po usmażeniu, kładziemy placuszki na talerz z ręcznikiem kuchennym aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Placuszki układamy na talerzu warstwami placuszek/ banan /placuszek/ pomarańcza /placuszek/ kiwi miód/syrop klonowy. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz