Translate

niedziela, 27 października 2013

Pierś z gęsi pieczona z owocami i ziemniakami.

Dzisiaj potrawa z mięsa, które rzadko gości na naszych stołach choć jest hitem eksportowym naszego kraju, mowa o gęsi. Mięso jest bardzo smaczne i miękkie ale pod warunkiem, że kupimy gęś młodą. Serdecznie polecam.
 SKŁADNIKI 
(2 osoby)
2 piersi z młodej gęsi
1 gruszka 
1 jabłko 
10 śliwek węgierek
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 ziemniaków
sól
pieprz
majeranek
gałązki rozmarynu
żurawina w postaci konfitury jako dodatek do mięsa

  1. Dzień wcześniej piersi myjemy, suszymy, nacinamy skórę ale niezbyt głęboko w kratkę i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Marynujemy całą noc w lodówce.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 160'C. Obieramy ziemniaki, jabłka i gruszkę kroimy w łódeczki. Śliwki drelujemy i kroimy na pół. Cebulę w piórka a czosnek drobno siekamy. 
  3. Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju kładziemy skóra do patelni pierś z gęsi i powoli wytapiamy tłuszcz, temperatura nie może być zbyt wysoka, żeby nam się nie spaliła. Potrwa to ok 10 minut. 
  4. Po tym czasie obracamy na drugą stronę smażymy minutę i przerzucamy do rękawa do pieczenia, dodajemy ziemniaki, które solimy, cebulę, owoce i czosnek i gałązki rozmarynu.
  5. Pieczemy godzinę w 160'C. Podajemy z żurawiną. SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz