SKŁADNIKI
(2 osoby)
2 piersi z młodej gęsi
1 gruszka
1 jabłko
10 śliwek węgierek
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 ziemniaków
sól
pieprz
majeranek
gałązki rozmarynu
żurawina w postaci konfitury jako dodatek do mięsa
- Dzień wcześniej piersi myjemy, suszymy, nacinamy skórę ale niezbyt głęboko w kratkę i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Marynujemy całą noc w lodówce.
- Piekarnik nagrzewamy do 160'C. Obieramy ziemniaki, jabłka i gruszkę kroimy w łódeczki. Śliwki drelujemy i kroimy na pół. Cebulę w piórka a czosnek drobno siekamy.
- Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju kładziemy skóra do patelni pierś z gęsi i powoli wytapiamy tłuszcz, temperatura nie może być zbyt wysoka, żeby nam się nie spaliła. Potrwa to ok 10 minut.
- Po tym czasie obracamy na drugą stronę smażymy minutę i przerzucamy do rękawa do pieczenia, dodajemy ziemniaki, które solimy, cebulę, owoce i czosnek i gałązki rozmarynu.
- Pieczemy godzinę w 160'C. Podajemy z żurawiną. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz