Translate

poniedziałek, 28 października 2013

LUNCHBOX: sałatka z kaszką kuskus, granatem, oliwkami i pietruszką.

Dzisiaj przepis na sałatkę, która od dawna snuła mi się po głowie. Połączenie kaszki kuskus z granatem i natką pietruszki chodziło za mną od tygodni. Tak oto powstała sałatka o niebanalnym smaku i strukturze. Polecam tym, którzy nie boją się takich zestawień smakowych, a także jako drugie śniadanie do pracy. :)

SKŁADNIKI
(2 porcje)
100g. kaszy kuskus
1 szkl. wrzątku osolonego (można użyć kostki rosołowej)
1 granat
garść natki pietruszki
pęczek szczypiorku
150g. szynki/polędwicy wędzonej
słoiczek czarnych oliwek
1 chilli
1 łyżka pasty Tahini (pasta sezamowa)
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól. pieprz
  1. Kuskus zalewamy wrzątkiem, czekamy aż wchłonie cały płyn. W tym czasie, kroimy wszystkie składniki w kostkę tj, oliwki, szczypior, szynkę, natkę i chilli. Granata obieramy ze skóry i wydłubujemy owoce. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Gdy kuskus trochę przestygnie, mieszamy go widelcem i dodajemy do wszystkich składników.
  2. W miseczce mieszamy olej, pastę Tahini, sok z cytryny, sól i pieprz. Polewamy naszą sałatkę
    i dokładnie rozprowadzamy sos widelcem. SMACZNEGO.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz