SKŁADNIKI
ok. 10 naleśników
ciasto:
2 jajka
1 szkl. mąki
1 i 1/4 szkl. mleka zimnego
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
nadzienie
kilka łyżek konfitury u mnie jagodowa
330ml. śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
masło do podsmażenia naleśników
- Do miski wbijamy jajka, i za pomocą trzepaczki do jajek je ubijamy, gdy będą jednolite dodajemy mąkę, mleko, olej i sól i dokładnie mieszamy, aby wyszła nam masa o konsystencji śmietany, dodajemy również skórkę z pomarańczy i wkładamy ciasto na 1h do lodówki.
- Następnie na rozgrzanej patelni posmarowanej papierem nasączonym olejem smażymy placki. 1 placek=3/4 chochli do zupy. Placki obracamy gdy powierzchnia zewnętrzna ciasta wyschła. Każdy placek układamy na stosie na talerzu.
- Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem po 2 minutach dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze minutę. Po dodaniu soku z cytryny śmietana powinna zgęstnieć. Próbujemy i w razie konieczności dosładzamy i chwilę miksujemy.
- Następnie smarujemy każdy z nich łyżką konfitury, składamy na pół i jeszcze raz na pól aby powstały trójkąty i smażymy po 4 na patelni na rozgrzanym maśle. gdy będą złote układamy na talerzach i polewamy śmietaną. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz