SKŁADNIKI
300g. ryżu arborio
300g. świeżych prawdziwków
50g. sera Grana Padano/ Parmigiano Reggiano
1 duża cebula
750ml. bulionu grzybowego/drobiowego
100ml. białego wytrawnego wina
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
olej
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju podsmażamy cebulę z solą, gdy się zeszkli dodajemy grzyby i chwile podsmażamy. Następnie wsypujemy ryż, smażymy do mieszając aż zrobi się przezroczysty. Pilnujemy go na średnim ogniu. Następnie dolewamy szklankę bulionu i wino, mieszamy, gdy płyn się wchłonie dodajemy po 1/4 pozostałej porcji bulionu powoli mieszając, gdy płyn odparuje dodajemy kolejną porcję itd. Próbujemy ryż co jakiś czas sprawdzając czy jest już miękki (ale taki bardziej al dente niż ciapowaty)
- Na koniec dodajemy masło i starty parmezan dalej mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem aby aromaty się połączyły. Risotto podajemy ciepłe. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz