Translate

piątek, 25 października 2013

Risotto z prawdziwkami i parmezanem.

Risotto w połączeniu z naszymi polskimi prawdziwkami rewelacja. Robię je pierwszy raz w takim połączeniu i muszę powiedzieć, że grzyby leśne to jest to. Zapach jest fantastyczny. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
300g. ryżu arborio
300g. świeżych prawdziwków
50g. sera Grana Padano/ Parmigiano Reggiano
1 duża cebula
750ml. bulionu grzybowego/drobiowego
100ml. białego wytrawnego wina
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
olej

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju podsmażamy cebulę z solą, gdy się zeszkli dodajemy grzyby i chwile podsmażamy. Następnie wsypujemy ryż, smażymy do mieszając aż zrobi się przezroczysty. Pilnujemy go na średnim ogniu. Następnie dolewamy szklankę bulionu i wino,  mieszamy, gdy płyn się wchłonie dodajemy po 1/4 pozostałej porcji bulionu powoli mieszając, gdy płyn odparuje dodajemy kolejną porcję itd. Próbujemy ryż co jakiś czas sprawdzając czy jest już miękki (ale taki bardziej al dente niż ciapowaty)
  2. Na koniec dodajemy masło i starty parmezan dalej mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem aby aromaty się połączyły. Risotto podajemy ciepłe. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz