Translate

czwartek, 24 października 2013

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką.

Jedno z dań, nienawidzonych przez wiele osób - wątróbka. To danie jednak ją odczarowuje i nawet ci, którzy jej nienawidzą proszą o dokładkę. Mam nadzieję, że z Wam będzie podobnie. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji wątróbki z Polskimi jabłkami i cebulą.
SKŁADNIKI
(porcja dla 4 osób)
700 g. wątróbki drobiowej
2 jabłka najlepiej polskie winne
łyżka soku z cytryny
2 duże cebule
sól i pieprz
łyżka suszonego tymianku i majeranku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
olej
  1. Potrzebujemy dwóch patelni.Na jednej głębszej będzie smażyła się wątróbka na drugiej dodatki. Wątróbkę oczyszczamy z błon, płuczemy pod zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Jabłka myjemy, kroimy na cztery wycinamy środki, kroimy na ósemki. Cebulę kroimy w półplasterki. Na maśle smażymy jabłka po min. z każdej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Zdejmujemy na talerz. Dolewamy oleju i dusimy cebulę, z solą i cukrem ok 5 minut. W tym czasie a głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę smażymy na wysokim płomieniu z 5-6 minut. 
  3. Cebulę mieszamy aż nam się zeszkli. Wyłączamy gaz i dorzucamy jabłka, mieszamy ostrożnie żeby się nie porozpadały.
  4. Do usmażonej wątróbki dodajemy nasze warzywa, zmniejszamy ogień dorzucamy zioła i pieprz i dusimy pod przykryciem 3 minuty. Następnie przekładamy na talerz, podajemy z ziemniakami i jakimiś dodatkami u mnie były to marynowane patisony. Wątróbkę dosalamy na talerzu. SMACZNEGO.
  5.  
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz