SKŁADNIKI
(porcja dla 4 osób)
700 g. wątróbki drobiowej
2 jabłka najlepiej polskie winne
łyżka soku z cytryny
2 duże cebule
sól i pieprz
łyżka suszonego tymianku i majeranku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
olej
- Potrzebujemy dwóch patelni.Na jednej głębszej będzie smażyła się wątróbka na drugiej dodatki. Wątróbkę oczyszczamy z błon, płuczemy pod zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
- Jabłka myjemy, kroimy na cztery wycinamy środki, kroimy na ósemki. Cebulę kroimy w półplasterki. Na maśle smażymy jabłka po min. z każdej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Zdejmujemy na talerz. Dolewamy oleju i dusimy cebulę, z solą i cukrem ok 5 minut. W tym czasie a głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę smażymy na wysokim płomieniu z 5-6 minut.
- Cebulę mieszamy aż nam się zeszkli. Wyłączamy gaz i dorzucamy jabłka, mieszamy ostrożnie żeby się nie porozpadały.
- Do usmażonej wątróbki dodajemy nasze warzywa, zmniejszamy ogień dorzucamy zioła i pieprz i dusimy pod przykryciem 3 minuty. Następnie przekładamy na talerz, podajemy z ziemniakami i jakimiś dodatkami u mnie były to marynowane patisony. Wątróbkę dosalamy na talerzu. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz