Translate

niedziela, 24 listopada 2013

Biszkopt wiśniowo-śmietanowy

Dzisiaj ciasto z wiśniami i masą śmietanową, podane na biszkopcie kakaowym. Dla wszystkich amatorów tortu Szwarcwaldzkiego trochę inaczej. Serdecznie polecam eksplozja smaku wiśniowego gwarantowana:)
SKŁADNIKI
biszkopt:
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 opak. cukru wanilinowego 16g
3 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do posypania starta gorzka czekolada pół tabliczki
masa wiśniowa
3 szkl. soku z wiśni (może być napój wiśnia jabłko)
2 opak. wiśni mrożonych
1 opak. galaretki wiśniowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru 
masa śmietanowa
500 g. śmietany 36%
800 g. śmietany 18%
4 opak. cukru wanilinowego
8 łyżeczek żelatyny
odrobina wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
3 łyżki cukru pudru
  1. BISZKOPT:  białka ubić z cukrem; dodawać kolejno żółtka. Mąkę, kakao oraz proszek przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej pergaminem. Piec w 180'C ok 15-20 min. do suchego patyczka.
  2. MASA WIŚNIOWA: sok zagotować z cukrem i zagęścić mąką. Wsypać wiśnie i galaretkę, wymieszać. Jeżeli nie będzie tężeć dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 
  3. MASA ŚMIETANOWA: Śmietanę 18% wymieszać z dwoma opak. cukru wanilinowego
    i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatyną. Śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem
    i pozostałym cukrem wanilinowym. Połączyć ze śmietaną 18%.
  4. Ciepłą masę wiśniową wylać na wystudzony biszkopt w blaszce z papierem. Masę śmietanową wylać na chłodną masę wiśniową. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny. Najlepiej na noc. SMACZNEGO.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz