Translate

wtorek, 19 listopada 2013

Sajgonki

Danie z kuchni orientalnej. Łatwe do zrobienia, z pysznymi składnikami, smażone na oleju, więc nie jest to danie dietetyczne. Podane z sosem z chilli i cytryny super sprawdza się jako danie na spotkanie z przyjaciółmi, bądź jako obiad. Serdecznie polecam.
 SKŁADNIKI
(ok. 20-25 sajgonek)
2 opak. papieru ryżowego
400g. mięsa wieprzowego mielonego
1 jajko
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
3 liście kapusty pekińskiej, pokrojone w cieniutkie paski
1 marchewka starta na małych oczkach
garść grzybów MUN pokrojonych w kosteczkę
opakowanie makaronu ryżowego cienkiego, pokrojonego w kostkę
4 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki sambalu
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki tartego imbiru
olej do smażenia
  1. Mięso mielone, mieszamy z sosem sojowym, cebulą, kapustą, marchewką, grzybami i makaronem. Doprawiamy do smaku sambalem, skórką z cytryny i imbirem.
  2. Papier ryżowy moczmy po jednym arkuszu w gorącej wodzie, układamy nadzienie na środku i zawijamy brzegi do środka i w ruloniki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy po 3 minuty z każdej strony aż będą złote.
  4. Podajemy z sosem, słodko-pikantnym, bądź keczupem SMACZNEGO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz