Translate

niedziela, 10 listopada 2013

Szybkie i proste: Luzowane udka kurczaka marynowane w occie balsamicznym

Kurczaka można przyrządzać na milion sposobów i tym razem w roli głównej wystąpią udka i podudzia z kurczaka, bez kości, smażone i zamarynowane w occie balsamicznym. Polecam są pyszne. Proste i nie wymagają wielu składników.


Składniki
2 udka i 2 podudzia
sól
pieprz
ocet balsamiczny
można posypać majerankiem
olej do smażenia
Dodatki
ziemniaki pieczone
marchewka z czosnkiem i majonezem doprawiona solą i pieprzem
  1. Z udek wyjmujemy kości, nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym (ok 3 łyżek) ewentualnie dodajemy majeranek, odstawiamy na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyciągamy mięso rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso skórą do dołu około 5 minut żeby skóra była chrupiąca, następnie przewracamy mięso i smażymy jeszcze 3 minuty.
  3. Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchwi i czosnku. SMACZNEGO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz