SKŁADNIKI
8 ziemniaków (ok.1 kg.)
1 1/2 szkl. mąki pszennej
kostka twarogu
1 jajko
PESTO
dwie garści listków bazylii
dwie garści listków natki pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek ok. 1/3 szkl
1/2 szkl. łuskanych pestek słonecznika
grubo-mielona sól i pieprz
- Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić pognieść bądź przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dodać mąkę, twaróg i jajko. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. Może się trochę kleić do rąk. Podczas formowania wałków podsypujemy je maka, więc będą idealne.
- Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Podzielić je na 5 części i każdej części uformować wałek grubości kciuka obtaczając go dobrze w mące. Lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
- W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić i kiedy zacznie się gotować, zmniejszyć gaz aby bulgotała.
- Kopytka należy gotować porcjami. Wkładajmy je ostrożnie do wody i po włożeniu raz przemieszajmy je drewnianą łyżką tak aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy je ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia. Wykładamy je łyżką cedzakową na talerz/tacę do przestygnięcia.
- Do malaksera/blednera wkładamy listki bazylii i pietruszki dodajemy sól, pieprz i czosnek i zaczynamy miksować dodając wąskim strumieniem oliwę. Dodajemy pestki słonecznika najlepiej je przyprażyć z 2 minuty na suchej, gorącej patelni Gdy pesto będzie jednolite polewamy nim cieple kopytka i serwujemy. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz