Składniki na garnek zupy :)
4 kotlety ze schabu
3 szkl. wywaru warzywnego
400ml. mleka kokosowego
1 papryka
1 szklanka fasolki szparagowej zielonej
1/2 cebuli
5 ząbków czosnku
łyżka tartego imbiru
4 liście curry
1 łyżeczka zielonej pasty curry
3 pędy trawy cytrynowej
szczypta kurkumy
szczypta garam masali
pęczek szczypioru
pęczek pietruszki
1/2 opak. makaronu może być ryżowy/jajeczny
olej do smażenia
Marynata do mięsa:
1 chilli
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu rybnego
szczypta cukru
2 łyżki oleju czosnkowo-imbirowego
otarta skórka z całej limonki
sok wyciśnięty z połowy limonki
- Mięso kroimy w cieniutkie paski. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę składniki marynaty i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu aby w mięso weszły przyprawy.
- Gdy mięso się marynuje przygotowujemy warzywa tj. cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski a fasolkę na mniejsze kawałki. Ścieramy na tartce imbir i czosnek, siekamy szczypior (zieloną część oddzielamy do posypania dania) i pietruszkę (odkładamy do szczypioru). Trawę cytrynową kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego listki curry, żeby oddały swój aromat.
- W głębokiej patelni/woku podgrzewamy olej do smażenia taka ilość aby zakrył całe dno. Wrzucamy na rozgrzany olej czosnek i imbir, dokładnie mieszamy i smażymy ok 1 min. potem dodajemy mięso i wszystko energicznie mieszamy. Dodajemy warzywa - cebulę, paprykę i fasolkę. Dalej smażymy 2 minuty energicznie mieszając. Następnie zalewamy wszystko wywarem z warzyw (ok. 3 szklanek) i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy pastę curry, trawę cytrynową, puszkę mleka kokosowego, białą część szczypioru, kurkumę, garam masalę i gotujemy ok. 2 minut.
- Nastawiamy wrzątek na makaron i przygotowujemy go wedle instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj trzeba go zalać wrzątkiem na ok 4 minuty.
- W misce układamy makaron, wykładamy warzywa i mięso, zalewamy zupą i posypujemy szczypiorkiem i natką. Ozdabiamy plastrem limonki. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz