Translate

czwartek, 28 listopada 2013

Zapiekanka z ziemniakami

Dzisiaj potrawa, która pamiętam odkąd byłam mała. Potem gotowałam ją samą, przewijała się też przez moje studia bo wkładaliśmy do niej to co akurat było w lodówce. Jest łatwa w przygotowaniu, sycąca i smaczna. Serdecznie polecam.


SKŁADNIKI
6 surowych i obranych ziemniaków
2 marchewki obrane
1 szkl. groszku mrożonego
6 parówek dobrej jakości, ew. pętko kiełbasy
1 cebula
5 jajek ugotowanych na twardo i obranych
sól, pieprz, vegetta
ser żółty 5 plasterków
masło do wysmarowania naczynia
  1. Szykujemy naczynie, w którym będziemy piec zapiekankę, może to być naczynie żaroodporne, brytfanka bądź patelnia, smarujemy je masłem tj. dno i ścianki.
  2. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, cebulę siekamy, marchew kroimy w drobną kostkę, parówki w skośne paski/kiełbasę w kostkę. Jajka obieramy i kroimy w plastry.
  3. Na dno układamy warstwę ziemniaków, która solimy, pieprzymy i posypujemy vegetą, potem układamy kolejno parówki/kiełbasę, jajka (pieprz i sól), cebulę, marchewkę, groszek i kolejną warstwę ziemniaków, które również solimy i pieprzymy oraz posypujemy vegetą.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180'C i pieczemy 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy układamy ser i zostawiamy na 15 minut aż się zapiecze. Podajemy z octówkami, bądź sałatką, dobrze sprawdzi się keczup. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz