Translate

piątek, 29 listopada 2013

Lekka pierś z kurczaka w cynamonie i pieprzu cayenne zapiekana z fasolką i papryką.

Zima zbliża się wielkimi krokami, więc zaczyna się sezon potraw rozgrzewających. Moja propozycja jest zdrowa nie zawiera soli a jedynym słonym dodatkiem jest pokruszony ser feta wedle uznania. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka świeża ja miałam czerwoną
1 szkl. fasolki szparagowej
1/2 cebuli
mała główka czosnku
ewentualnie odrobina pokruszonego sera fety
Marynata do mięsa
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju
  1. Pierś kroimy w paski nacieramy olejem, cynamonem i pieprzem cayenne. 
  2. Paprykę wydrążamy i kroimy na 8, główkę czosnku kroimy na pół, cebulę kroimy w paski.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy ściśle kawałki piersi, na wierzch układamy paprykę, cebulę, posypujemy fasolką i układamy dwie połówki czosnku.
  4. Pieczemy 35 minut w temperaturze 200'C pod przykryciem. Podajemy z pokruszoną fetą. SMACZNEGO.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz