Translate

środa, 27 listopada 2013

Barszcz czerwony z krokietami z czarnymi kurkami

Dzisiaj tradycyjny Polski barszcz czerwony czysty a jako dodatek krokiety z czarnymi kurkami. Krokiet to nic innego jak naleśnik z farszem, obtoczony w panierce i usmażony na oleju. Propozycja rozgrzewająca idealna na taką mroźną pogodę. Barszcz ma śliczny rubinowy kolor moim zdaniem ładniejszy niż ten z torebki. Serdecznie polecam.

SKŁADNIKI 
barszcz
1 skrzydło z indyka/lub inne mięso
2,5 l. wody zimnej
2 spore marchewki, obrane
1/2 selera, obrany
1 spora pietruszka, obrana
1 cebula
5 buraków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
4 łyżki octu winnego
obierki z 2 jabłek
sól
7 kulek pieprzu całego
5 ząbków czosnku
krokiety
10 naleśników z tego przepisu kliknij tutaj
1/2 kg. grzybów (czarnych kurek bądź boczniaków)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz grubo mielony
2 łyżki masła
2 łyżki startego sera żółtego
2 jajka
bułka tarta 
olej do smażenia
  1. Do zimnej wody wrzucamy skrzydło, warzywa obrane (oprócz cebuli i buraków), pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok 1 godziny na wolnym ogniu aż powstanie bulion a mięso będzie odchodziło od kości. 
  2. Wszystko wyciągamy z bulionu dodajemy ocet, wrzucamy buraki i cebulę. Po 10 minutach solimy i dodajemy czosnek lekko rozduszony. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na wierzch wrzucamy obierki z jabłek i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie odławiamy skórki z jabłek i buraki; dodajemy w razie konieczności sól i pieprz.
  3. Grzyby myjemy i suszymy, przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Na patelni na maśle smażymy grzyby, po 10 minutach dorzucamy cebulę smażymy 5 minut, dorzucamy czosnek, tymianek sól i pieprz i dusimy 5 minut. Na koniec dodajemy starty ser i zdejmujemy z gazu.
  4. Na naleśnikach układamy farsz i zwijamy w krokiety. Następnie obtaczamy w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażymy na oleju około 2 minut z każdej strony na złoty kolor.
  5. Podgrzewamy barszcz, wlewamy go do miseczki i serwujemy z krokietami. SMACZNEGO.

1 komentarz: