Translate

środa, 18 grudnia 2013

Czosnkowy omlet z kaszą gryczaną i sałatką


Dzisiaj propozycja idealna na obiado-kolację. Sycąca, prosta i kolorowa. Serdecznie polecam.

SKŁADNIKI
(1 porcja)
50 g kaszy gryczanej ugotowanie na sypko
3 jajka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
2 liście sałaty lodowej
1/2 pomidora
1/4 cebuli
1 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta bazylii
  1. Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Odkładamy na talerz do przestygnięcia.
  2. Sałatę rwiemy, pomidora kroimy na ćwiartki, cebulę w półtalarki i wszystko przekładamy do miski. Polewamy sokiem z cytryny, sosem sojowym i posypujemy bazylią odstawiamy do przegryzienia się.
  3. Do miski wbijamy 3 jajka, dosypujemy ostudzoną kaszę, dodajemy posiekany ząbek czosnku, tymianek i oregano, sól i pieprz; energicznie ubijamy widelcem omlet. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy omlet ok 2 minuty z każdej strony.
  4. Na talerz wykładamy omlet a na wierzch sałatkę. SMACZNEGO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz