Translate

piątek, 13 grudnia 2013

Kurczak z czerwoną pastą curry - tikka masala z orientalną sałatką z ogórka wężowego.

Jest już wpis na blogu na kurczaka z zieloną pastą curry, a tym razem będzie tikka masala - czerwona pasta curry z kurczakiem i aromatycznymi przyprawami. Korzenno-pikantne połączenie idealne na zimowe popołudnia. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
40/50dag piersi z kurczaka
1 mały jogurt naturalny
1 puszka pomidorów
1 opak kukurydzy mini kolby
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
chilli 
olej
MARYNATA DO MIĘSA
1 łyżka słodkiej papryki
1 jogurt naturalny (180 g.)
1 łyżeczka przyprawy tikka masala ew. garam masala
2 łyżki sosu sojowego
1 chilli, posiekane
1 łyżka galangalu/imbiru startego
PRZYPRAWY
kawałek imbiru startego (wielkość kciuka)
2 łyżki orzeszków ziemnych/migdałów/orzechów laskowych
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego/
2 łyżki nasion kolendry
RYŻ
2 woreczki ryżu ugotowane z 1 łyżeczką kurkumy i soli
SAŁATKA
1 ogórek wężowy, dokładnie umyty
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
małe chilli
3 łyżki soku z limonki/cytryny
1 łyżeczka miodu
  1. CURRY: Kurczaka kroimy w wąskie skośne paski, zalewamy marynatą z jogurtu i przypraw. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy przyprawy (oprócz imbiru) z orzechami i po uprażeniu (jak zaczną pachnieć) przerzucamy je do moździerza i ucieramy na pył.
  3. Na tej samej patelni tylko tym razem na oleju smażymy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek, następnie wrzucamy kurczaka i czekamy aż się usmaży (rzadko mieszamy aby był w środku soczysty). Dodajemy pastę curry, kukurydzę, pomidory i dusimy ok 5 minut. Następnie wlewamy jogurt (może być mleczko kokosowe) i dusimy ok. 10 minut. RYŻ:W międzyczasie gotujemy wodę na ryż, gdy zacznie wrzeć doprawiamy ją solą i kurkumą, wrzucamy ryż i gotujemy pod przykryciem ok 12 minut. Następnie odcedzamy, ma być ugotowany sa sypko.
  4. Następnie na patelnię z mięsem dosypujemy przyprawy z orzechami i imbirem aby doprawić nasz sos, zmniejszamy gaz na minimum i dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy sosem sojowym w razie gdy jest za mało słone.
  5. SAŁATKA: Ogórka dokładnie myjemy, i obieramy obieraczką w cienkie paski i długie, gdy dojdziemy do pestek obracamy ogórka itd. Pestki wyrzucamy (ja trochę pestek zostawiłam i też było smaczne). Do słoika dodajemy składniki dressingu, zakręcamy i energicznie wstrząsamy, następnie polewamy ogórka i dokładnie mieszamy.
  6. Curry podajemy z ryżem i sałatką, polewamy sosem pomidorowym. SMACZNEGO. 

1 komentarz:

  1. Widzialam przygotowania serdecznie polecam !!!! :))

    OdpowiedzUsuń