Translate

czwartek, 19 grudnia 2013

Pierś z kurczaka duszona z makaronem, brokułem, papryką, cebulką i mini kukurydzami.

Dzisiaj propozycja dania lekkiego ale mimo to bardzo smacznego. Aromatyczna pierś doprawiona czosnkiem i chilli, podana z makaronem świderkami z pszenicy durum a na dodatek warzywa, czyli brokuł, cebula, papryka oraz mini kolby kukurydzy. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
(2 porcje)
1 szkl. makaronu świderki
1 pojedyncza pierś z kurczaka
kilka różyczek brokułu
1/4 papryki świeżej
1/2 cebuli
4 mini kolby kukurydzy/można dodać 3 łyżki kukurydzy z puszki
5 łyżek wody
sól, pieprz
chilli
2 ząbki czosnku
  1. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie ok. 10 minut i odcedzamy.
  2. Pierś myjemy kroimy w kostkę i obsypujemy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i drobno posiekanym chilli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  3. Różyczki z brokuła dzielimy na małe kawałki, cebulę kroimy w pół talarki, paprykę w drobną kostkę a mini kolby kukurydzy w krążki.
  4. Na patelni rozgrzewamy wodę, gdy zacznie wrzeć dodajemy pierś i zakrywamy pokrywką niech się uparuje, ok 3 minut mieszamy zakrywamy i zostawiamy na 1 minutę. Następnie dorzucamy cebulę i różyczki brokuła, dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodajemy paprykę i kukurydzę dokładnie mieszamy i dusimy 2 minuty. Na koniec dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy aby się podgrzał. Wykładamy na talerz i w razie konieczności lekko dosalamy. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz