Translate

niedziela, 12 stycznia 2014

Spaghetti z wołowiną i szpinakiem.

Propozycja dania, który każdy zna. Proste, pyszne i aromatyczne spaghetti z wołowiną, szpinakiem i pysznym sosem pomidorowym, podane z makaronem pełnoziarnistym. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
(5 osób)
1 opak makaronu spaghetti
500g. mięsa wołowego z łopatki
660ml (słoik) przecieru z pomidorów własnej roboty/passata
1 duża cebula
garść szpinaku
1/2 marchewki
niewielki kawałek selera
5 małych ząbków czosnku
1 szkl. wody/wina/bulionu
1 łyżka oregano
1 łyżeczka bazylii i tyminaku
1 łyżeczka vegety/warzywka
szczypta soli, odrobina pieprzu
odrobina oleju do smażenia
  1. Cebulę i czosnek siekamy w drobna kostkę. Marchewkę i seler obieramy i siekamy w dość drobną kostkę . 
  2. Na patelni obsmażamy cebulę ze szczyptą cukru, gdy się zeszkli dodajemy marchew i seler, chwile obsmażamy (ok. 2 minuty), dodajemy mięso i rozdrabniamy je łopatką. Zalewamy wodą/winem/bulionem i czekamy aż zacznie wrzeć. Dalej rozdrabniamy mięso aby było sypkie w konsystencji, chwilę dusimy ok. 5min aby płyn odparował. 
  3. Nastawiamy wodę na makaron ok 5 l. gdy zacznie wrzeć mocno solimy. Gotujemy makaron
    9 min (al dente), odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  4. Do mięsa dodajemy warzywko/vegetę, zioła, szpinak i mieszamy. Po 2 minutach zalewamy przecierem z pomidorów/passatą i dusimy, od czasu do czasu mieszając przez 10 minut. Na koniec dosmaczamy czosnkiem, solą (w razie konieczności) i pieprzem.Wykładamy makaron, dodajemy mięso, polewamy sosem i posypujemy serem, natką pietruszki. Dodatki wedle uznania. SMACZNEGO.

1 komentarz: