Translate

piątek, 17 stycznia 2014

Sałata z szynką, grejpfrutem, korniszonami, kukurydzą i papryką z pikantnym dressingiem.

Sałatka dobra na wszystko. Dzisiaj propozycja sałatki na co dzień do pracy, na lekką kolację, bądź jako danie imprezowe, w końcu mamy karnawał. Pyszne połączenie naszej Polskiej wędzonej szynki, z grejpfrutem i warzywami a wszystko połączone pikantnym dressingiem z odrobiną chilli i musztardy francuskiej. Serdecznie polecam.

 SKŁADNIKI
  (1 porcja)
4 liście sałaty lodowej, poszatkowane
100g. szynki wędzonej
1/4 grejpfruta, obranego ze skóry i błonek i pokrojonego
3 małe korniszony pokrojone w plasterki
4 łyżeczki kukurydzy
1/2 papryki pokrojonej w kostkę
3 gałązki koperku posiekane w kosteczkę
DRESSING
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki posiekanego chilli
1 łyżeczka z górą musztardy francuskiej
1 łyżeczka octu
1 szczypta cukru
sól, pieprz 
estragon
ząbek czosnku posiekany/przeciśnięty przez praskę
  1. Wszystkie składniki układamy w misce, sałatę, szynkę, korniszony, kukurydzę, szczypior, paprykę oraz grejpfrut.
  2. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Polewamy chwilę przed podaniem. Najlepiej wymieszać ją rękoma wtedy dressing obtoczy każde warzywo.
* najlepiej podać sałatkę z tostem z grahama, bądź bułeczką z masłem. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz