Translate

poniedziałek, 3 marca 2014

LUNCHBOX: surówka z kapusty pekińskiej i warzyw z ziołowym winegretem.

Dzisiaj propozycja surówki idealnej do pracy lub jako dodatek do obiadu. Szybka, smaczna, kolorowa i przede wszystkim możemy dodać do niej to co lubimy. Ja użyłam ogórka, papryki, szczypiorku i marchewki. Dla osób lubiących słodsze wydanie surówki polecam dodanie jabłka. 
 SKŁADNIKI
(porcja 2 osoby)
1/2 główki kapusty pekińskiej 
(najlepiej średniej aby miała sporo zielonych liści a mniej białych nerwów)
1/2 ogórka wężowego
pęczek szczypioru
1 papryka czerwona
1/2 marchewki
SOS:
4 łyżki oliwy/oleju
2 łyżki octu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżka koperku posiekanego
1 łyżka natki pietruszki posiekanej
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
  1. SOS: gorczycę, sól, pieprz, lubczyk i czosnek z odrobiną soli ucieramy w możdzierzu. W misce łączymy olej z ocetem i cukrem, dodajemy utarte przyprawy; dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przegryzienia się.
  2. Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy marchewkę, paprykę pokrojone w drobną kostkę. Ogórka obieramy, kroimy na pół, wydrążamy pestki łyżeczką i również kroimy w kostkę, szczypior drobno siekamy. 
  3. Surówkę polewamy sosem 10 minut przed podaniem i dokładnie mieszamy. Gdy szykujemy ją do pracy zamykamy sos w słoiczku. SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz