Translate

czwartek, 24 kwietnia 2014

Makaron z tuńczykiem, czosnkiem i ziołami w sosie śmietanowym.

Po mięsno-jajecznych świętach czas na coś z innej beczki a mianowicie makaron. Danie szybkie i bardzo proste. Delikatny smak tuńczyka połączony z wyraźnym smakiem czosnku i ziół a wszystko łączy gęsta polska śmietana. Serdecznie polecam :).
ps. zdjęcie nie najlepszej jakości ale liczy się smak.
SKŁADNIKI
1 opak makaronu najlepiej Penne, świderki, kokardki
2 puszki tuńczyka w całości w sosie własnym
3 ząbki czosnku
400ml. śmietany 18%
1 mała cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka suszonego oregano i bazylii
sól, pieprz
olej do smażenia
  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
  3. Na oleju podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy zioła (oprócz natki), mieszamy i gdy zaczną pachnieć, wrzucamy 1/2 porcji czosnku i mieszamy
  4. Po 2 minutach dorzucamy tuńczyka i mieszamy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy śmietanę i wyłączamy gaz. Dorzucamy makaron tylko odcedzony i pozostały czosnek, posypujemy natką i stawiamy na chwilę na ogień na ok 2 minuty. Dokładnie mieszamy.
  5. Podajemy makaron sam lub z dodatkami u mnie marynowana papryka chilli. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz