SKŁADNIKI
5 surowych ziemniaków
2 średniej wielkości cukinie
3 marchewki
2 cebule
pęczek natki pietruszki
vegeta
pieprz czarny
zioła prowansalskie
olej/oliwa do wysmarowania naczynia
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie paski 3 mm. cukinię myjemy i kroimy w paski ok 5 mm.; marchewkę obieramy i kroimy w kostkę tak samo cebulę. Pietruszkę siekamy ale niezbyt drobno.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy olej/oliwę układamy warstwę ziemniaków, posypujemy vegetą i pieprzem, następnie układamy cukinię, którą solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi, układamy 1/2 marchewki i 1/2 cebuli. Następnie ziemniaki itd.. na wierzchu przeplatamy cukinię z ziemniakami, warstwę posypujemy vegetą, pieprzem oraz świeżą natką.
- Pieczemy w 180'C przez 45 min. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz