Translate

czwartek, 14 sierpnia 2014

Makaron z surimi, cebulą, czosnkiem i śmietaną.

Makarony są uniwersalne, można je robić na wiele sposobów, moja dzisiejsza propozycja jest bardzo aromatyczna z dodatkiem paluszków surimi. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
(duża porcja 6 osób)
1 opak. makaronu tagliatelle (u mnie szpinakowy)
250 g. surimi
250 ml. śmietanki 18% do zup i sosów
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
2 małe papryczki pepperoncini
1 pęczek natki pietruszki
liście świeżej bazylii
sól
olej/oliwa do smażenia
  1. Nastawiamy wodę na makaron w dużym garnku, gdy zacznie wrzeć wsypujemy 3 łyżki soli. Następnie gotujemy makaron al dente.
  2. W czasie gdy woda się gotuje, przygotowujemy warzywa i surimi, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczki drobno siekamy, surimi kroimy w plasterki.
  3. Na oliwie odsmażamy cebulę, po 2 minutach dodajemy pepperoncini i podgrzewamy z cebulą, dodajemy natkę i czosnek, podsmażamy ok 2 minut.
  4. Dodajemy makaron i gotujemy ok 6 minut.
  5. Do warzyw dodajemy surimi chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i mieszamy do zgęstnienia. dodajemy bazylię i sól.
  6. Makaron przecedzamy i dodajemy do gotującego się sosu, chwilę podgrzewamy i od razu podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz