SKŁADNIKI
(duża porcja 6 osób)
1 opak. makaronu tagliatelle (u mnie szpinakowy)
250 g. surimi
250 ml. śmietanki 18% do zup i sosów
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
2 małe papryczki pepperoncini
1 pęczek natki pietruszki
liście świeżej bazylii
sól
olej/oliwa do smażenia
- Nastawiamy wodę na makaron w dużym garnku, gdy zacznie wrzeć wsypujemy 3 łyżki soli. Następnie gotujemy makaron al dente.
- W czasie gdy woda się gotuje, przygotowujemy warzywa i surimi, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczki drobno siekamy, surimi kroimy w plasterki.
- Na oliwie odsmażamy cebulę, po 2 minutach dodajemy pepperoncini i podgrzewamy z cebulą, dodajemy natkę i czosnek, podsmażamy ok 2 minut.
- Dodajemy makaron i gotujemy ok 6 minut.
- Do warzyw dodajemy surimi chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i mieszamy do zgęstnienia. dodajemy bazylię i sól.
- Makaron przecedzamy i dodajemy do gotującego się sosu, chwilę podgrzewamy i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz