Translate

czwartek, 7 sierpnia 2014

Patison ze szpinakiem i orientalnymi ziołami.

Danie bezmięsne idealne na gorące dni. Szybkie proste i smaczne. Duża ilość czosnku, świeżego chilli, curry i kminu rzymskiego. Przypadnie do gustu, smakoszom przypraw indyjskich:)
2 patisony średniej wielkości
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 pomidory
2 szkl. szpinaku
2 papryczki chilli
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 garść listków świeżej bazylii
olej do smażenia
  1. Przygotowujemy warzywa, patisona kroimy ze skórą i pestkami (o ile jest ich niewiele - jak jest sporo to wydrążamy) w kostkę, cebulę drobno siekamy tak samo chilli (jeżeli chcemy aby było łagodniejsze pozbawmy chilli pestek), czosnek przeciskamy przez praskę.
  2.  W głębokiej patelni podgrzewamy olej i smażymy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy chilli i przesmażamy ok 2 min. Dodajemy patisona z czosnkiem i smażymy od czasu do czasu mieszając ok 5 minut. Dodajemy szpinak i smażymy 3 minuty. Następnie kroimy pomidory na pół i dodajemy do potrawy. Nie przeszkadza mi, że będą ze skórką, jeśli nie lubicie skórki, możecie pomidory sparzyć i dodać z ziołami, aby się nie rozpadły.
  3. Doprawiamy, kminem, curry, kurkumą, papryką słodką, solą, i bazylią suszoną.
  4. Dusimy ok. 2 minut. Pod koniec próbujemy czy warzywa są miękkie i dodajemy świeżą bazylię, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Gotowe! podajemy z pieczywem bądź jajkiem sadzonym. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz