Translate

wtorek, 5 sierpnia 2014

Ciasto duńskie z jabłkami i jagodami.

Ciasto duńskie nie wiem czy tak naprawdę robi się ciasto duńskie, ale w moich zapiskach taką nazwę. Jest proste do przyrządzenia, wilgotne i idealne do owoców i dżemów. Serdecznie polecam
SKŁADNIKI
( 1 blacha 25x36cm)
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag. margaryny
4 jajka
1 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
3 jabłka obrane i pokrojone w kawałki
2 garści  świeżych jagód
  1. Margarynę stopić i ostudzić.
  2. Wlać do miski i dodać cukier i cukier wanilinowy i miksować na jednolitą masę.
  3. Dodawać po 1 jajku, ciągle miksując.
  4. Dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną, proszek do pieczenia.
  5. Wylać ciasto na wysmarowaną/wyłożoną papierem do pieczenia blachę i ułożyć owoce.
  6. Piec w 170'C ok. 35 min. do suchego patyczka (nawet 50 min. zależy ile soku mają owoce)
  7. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz