Translate

czwartek, 24 stycznia 2019

Babcine racuchy drożdżowe.


Składniki dla 4 osób

1,5 szkl. mąki pszennej
..................................................
3/4 szkl. ciepłego mleka
..................................................
25 g. drożdży
..................................................
1 łyżeczka cukru
..................................................
1 jajko
..................................................
szczypta soli
...................................................
1 jabłko (jeśli chcemy zrobić racuchy z jabłkami)



  1. Robimy zaczyn do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Wlewamy zaczyn, nakrywamy miskę ściereczka i czekamy ok 15 minut aż drożdże wystartują. Następnie wbijamy jajko i całość mieszamy na gładką masę. Nakrywamy ściereczką i czekamy ok. godziny. jeżeli chcemy możemy ciasto zakryć folią spożywczą wstawić do lodówki na całą noc i smażyć rano.
  3. Po godzinie możemy wkroić jabłko ja zawsze kroję w cieniutkie paseczki. Smażymy na oleju gdy nałożymy porcję ciasta ja zawsze zmniejszam ogień i smażę ok 3 minut z każdej strony. Wykładam na talerz z ręcznikiem papierowym. Gdy ostygną przekładam na talerz i obsypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz